Oι επίσημες εκθέσεις και οι Ειδικοί των Οικονομικών Οργανισμών….

ΥΦΕΣΗ : Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ της ΕΠΟΧΗΣ…

…. βλέπουν στο άμεσο μέλλον ΥΦΕΣΗ και ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ σε βαθμό ΚΡΙΣΗΣ???

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ….

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Οι Οικονομικοί Οργανισμοί και οι ειδικοί Οικονομολόγοι – Τεχνοκράτες, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε προς το παρόν αμετάτρεπτα μπει στο «τούνελ» μιας βαθιάς παρατεταμένης Ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ίσως και ολόκληρο τον Κόσμο.

Η Κομισιόν στην φθινοπωρινή εξαμηνιαία έκθεσή της για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε χθες αποδέχεται και υιοθετεί τις παρόμοιες εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη.

‘Οσο για την ανεργία, εκτιμάται τώρα πως στην Ευρωζώνη θα εκτιναχθεί στο 10,1% το 2012 έναντι πρόβλεψης 9,7% στην εαρινή έκθεση.

Όμως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι και η Παγκόσμια Οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.
Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,9% τον Οκτώβριο, με τους βραδύτερους ρυθμούς του οκταμήνου. Αυτό δείχνει πως η Παγκόσμια ζήτηση για φθηνά κινεζικά προϊόντα έχει μειωθεί κάθετα, καθώς οι εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου αντιμετωπίζουν Κρίση.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν ουσιαστικά παραδέχεται πως η Οικονομία της Ευρωζώνης έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση, προβλέποντας για το δ΄ τρίμηνο του 2011 συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και μηδενική ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο του 2012. Βλέπει δηλαδή “αναιμία και στασιμότητα” .

Βέβαια όπως είναι φυσικό η Κομισιόν έσπευσε να διασκεδάσει τις αρνητικές της εκτιμήσεις, παρατηρώντας:
«Δεν αναμένουμε ύφεση στο βασικό σενάριο εκτιμήσεών μας. Πλην όμως, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας είναι μεγάλο. Δεδομένης της ασυνήθιστα αυξημένης αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από βασικές πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, που θα συνοδεύεται από συνεχιζόμενη χρηματοοικονομική κρίση».

Ειδικότερα σε σχέση με την Ιταλία μετά τα τελευταία γεγονότα, που αφορούν την παρούσα Ιταλική Κυβέρνηση – που τελεί υπό παραίτηση – οι αναλυτές της Οικονομικής κατάστασης παρατηρούσαν ότι : «…το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης αναμένεται τώρα να αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση από την κατάρρευση της ιταλικής αγοράς κρατικών ομολόγων».
Οι πιο πάνω αναλυτές, επισημαίνουν ομοίως ότι επίκεινται υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Χθες και η Γαλλία είδε το κόστος δανεισμού της να εκτινάσσεται στα ύψη, εξαιτίας λανθασμένου μηνύματος, όπως ειπώθηκε -εκ των υστέρων- πως απέστειλε σε πελάτες του ο οίκος S&P και στο οποίο τους «ενημέρωνε» πως το Παρίσι χάνει την ύψιστη βαθμολογία του «AAA».

Βέβαια η βαθύτερη αιτία ενός τέτοιου εσφαλμένου μηνύματος είναι προς εξέταση.

Όμως και τα ποσοστά και ύψη της Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα’ ναι μειωμένα.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει στάσιμο μέχρι και το 2012, οπότε και προβλέπεται ανάπτυξη 0,5% από 1,8%, που ήταν η πρόβλεψη στην εαρινή έκθεση, και ύστερα από εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,5% φέτος. Πτωτικά αναθεωρημένες είναι και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2012, σε 0,6% από 1,9% στην εαρινή έκθεση, καθώς και στις ΗΠΑ, σε 1,5% από 2,7% προηγουμένως, ενώ για την Ιαπωνία η πρόβλεψη είναι ελαφρά καλύτερη (+1,8% για το 2012 από 1,6% προηγουμένως).

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. ‘Ολι Ρεν, δήλωσε πως το κλειδί για την επάνοδο στην ανάπτυξη και την απασχόληση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στο χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Μοναδική αισιόδοξη «νότα» στην έκθεση είναι η παρατήρηση πως «η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά ανθεκτικότερη απ’ ό,τι στις προβλέψεις του βασικού σεναρίου και να τονώσει τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης». Τέλος, μεγαλύτερη μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσε να ενισχύσει τα πραγματικά εισοδήματα και την κατανάλωση. Οι κίνδυνοι όσον αφορά τον πληθωρισμό φαίνονται σε γενικές γραμμές περιορισμένοι.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ – με το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ της στο περίπου 200% (198,5% το 2013)????


Στο τούνελ της ύφεσης θα παραμείνει η Ελληνική Οικονομία και το 2012 με το ΑΕΠ να επιστρέφει σε θετικό έδαφος το 2013, έτος για το οποίο προβλέπεται οριακή ανάπτυξη μόλις 0,7%. Εκρηκτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, που σημειώνει άνοδο στο 18,4% – χωρίς συνυπολογισμό των ευεργετικών επιπτώσεων της Συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου 2011 – τόσο το 2012 όσο και το 2013 ενώ φέτος το έλλειμμα θα κινηθεί εκτός στόχων, «ξεφεύγοντας» στο 8,9% του ΑΕΠ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των ιδιαίτερα δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, με περαιτέρω τόνωση το 2013.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις οριστικοποιήθηκαν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 26 – 27 Οκτωβρίου και δεν αποτυπώνουν τις θετικές επιπτώσεις, που θα έχει η εφαρμογή των αποφάσεων, πρωτίστως στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, αλλά και στην καταπολέμηση της ύφεσης.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω. Επισημαίνεται ακόμη, ότι υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής συμπίεσης του κόστους εργασίας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μη βασικό μισθό, καθώς οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων διαχέονται στον ιδιωτικό τομέα και οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ το 2011 -αισθητά πάνω από τον αρχικό στόχο του 7,4%- για να μειωθεί σε 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτός ο εκτροχιασμός του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην εξασθένηση των εσόδων που σχετίζονται με τη βαθύτερη ύφεση, στις αστοχίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις σημαντικές απώλειες των εισοδημάτων. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες δεν ανταποκρίθηκαν στις πολιτικές προθέσεις, καθιστώντας τις διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο αναγκαίες για την περαιτέρω σταθεροποίηση.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 144,9% του ΑΕΠ το 2010 θα ανέλθει στο 162,8% το 2011, για να φτάσει το απίστευτο 198,3% το 2012 και το δυσθεώρητο 198,5% το 2013. Οι εκτιμήσεις αυτές καθιστούν περισσότερο αναγκαίες από ποτέ την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου για ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις €.
Σχετικά θετική εξέλιξη, είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από 4,7% το 2010 θα μειωθεί στο 3% το 2011 και στο 0,8% τόσο το 2012 όσο και το 2013.

Οι επενδύσεις παγίων θα μειωθούν κατά 16% το 2011.

Σε χαμηλά επίπεδα προβλέπεται να παραμείνει και η δραστηριότητα στις δημόσιες επενδύσεις το 2011 ενώ ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο δημόσιο πεδίο μπορεί να βοηθήσουν το κλίμα στις αγορές.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στο δημόσιο πεδίο – συμπεριλαμβανομένης της επίσπευσης της απορροφητικότητας των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο- μπορεί να βοηθήσουν το κλίμα στις αγορές και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των δημόσιων επενδύσεων μέχρι το 2012.

Οι Π.Π. – ΣΙΕ παρατηρούν:

Πρώτον ότι τελικά οι προβλέψεις όλων των Οικονομικών Οργανισμών και των Ειδικών για όλες τις Περιοχές της Οικονομικής Υφηλίου, δια το άμεσο και το απώτερο μέλλον δεν είναι αισιόδοξες – αν και δεν το λένε ρητά – και δεν αποκλείουν στασιμότητα και ύφεση ίσως και Οικονομική «βύθιση και αναιμία» σε βαθμό Οικονομικής Κρίσης.

Δεύτερον για την Ελληνική Οικονομία προλέγεται το σχεδόν μοναδικό ύψος του Δημόσιου Χρέους κοντά στο 200% (198,5% το 2013), αν δεν λειτουργήσει η Συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου 2011, που έστω και μόνο του σχεδόν “αποβάλλει” την Ελληνική Οικονομία από το Διεθνή Δανεισμό. Αυτό ίσως και είναι το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνουν οι Διεθνείς Οργανισμοί στην Ελληνική Οικονομία και σε όλους μας.

Advertisements